Osmaši postali učitelji
https://read.bookcreator.com

Ambiciozni osmaši u sklopu Mjeseca hrvatskog jezika izlažu svoje radove. 

Od 2014. godine obilježava se manifestacija Mjeseca hrvatskoga jezika. Ta se manifestacija obilježava od 21. veljače i traje do 17. ožujka. Cilj je podići svijest o važnosti očuvanja materinskoga jezika, dijalekata i narječja, ali i podići svijest o purizmu i pravilnoj upotrebi hrvatskoga jezika.  
Ove su se godine naši osmaši iskušali u mnogočemu pa tako i u hrvatskome jeziku. U sklopu Mjeseca hrvatskog jezika imali su zadatak pronaći pravopisne pogreške u hodu. I tako su se osmaši uputili u osvajanje zagrebačkih ulica i njihovih reklama ne bi li pronašli krivo napisane riječi ili rečenice. Kad su pronašli pogreške, samostalno su ih ispravljali pomoću rječnika, pravopisa i gramatike. Osim što su i sami ponešto naučili, to su znanje prenijeli i ostalim razredima. Predstavili su im svoje prezentacije te su provjerili znanje ostalih učenika škole pomno osmišljenim kvizovima.  

Svoje je radove 19 učenika osmoga razreda predstavilo petima, šestima i sedmima razredima naše škole. Učenica osmoga razreda Dorotea Rajković kaže kako joj je ovaj projekt posebno zanimljiv, ali kako joj je bilo stresno i izazovno mijenjati uloge s učiteljima. Osmaši su primili samo pozitivne kritike od razreda kojima su izlagali svoje radove. Učenik 6.a razreda Patrik Jelinek rekao je kako mu je izlaganje bilo zanimljivo te da je puno toga naučio. Sedmome se razredu posebno svidjelo sjajno izlaganje Mislava Hrvojevića te učenici kažu kako su naučili puno novih pojmova i normi hrvatskoga jezika na zanimljiv način. Od ostalih učenika i učitelja saznajemo kako se izlaganje Paole Jurković i Karla Kodarića posebno istaknulo kao i izlaganje Brune Brežnjaka i Filipa Ćorkovića.  

https://read.bookcreator.com

Prema istraživanjima naših vrijednih osmaša, ljudi se ni ne sjete potražiti pomoć u rječniku ili gramatici. Hrvatski se jezik ubraja u jedne od najtežih jezika na svijetu pa nije ni čudo što ga mnogi ne znaju pravilno govoriti i pisati. Upravo je  zbog toga bitno osvijestiti važnost lako dostupnih pravogovornih, gramatičkih i pravopisnih normi koje mogu poboljšati vokabular i pisanje svih govornika ovoga bogatog jezika. Ovaj nesvakidašnji projekt završio je uspješno te su osmaši primili bezbroj pohvala za uloženi trud i rad.  


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *